mobile_menu_on.png
mobile_search_on.png

DATO / TID:

Koncertdato:
25. november 2023
Kl. fra::
kl. 15:00

ENTRE:

Entre:
275, 150 og 100 kr. / Stud og unge u 30 år 50 kr.

STED:

Sted detaljer:
Koncertsalen
Musikkens Hus
Musikkens Plads 1
9000 Aalborg
Titel:

Piazzollas og Vivaldis fire årstider

Beskrivelse:

Program

Antonio Vivaldi: De fire årstider

(1678 - 1741)

Astor Piazzolla: De fire årstider i Buenos Aires

(1921 - 1992)


Medvirkende

Aalborg Symfoniorkester.

Solist og dirigent: Amaury Coeytaux


De otte årstider


Antonio Vivaldis populære værk De fire årstider hører man mange steder – men ofte kun i brudstykker. Musikken er magisk at dykke ned i – især når den høres i sin helhed, og det bliver der mulighed for ved en koncert, hvor Aalborg Symfoniorkester byder på ikke bare Vivaldis fire årstider, men i alt hele otte årstider. For publikum kan også se frem til at høre den argentinske komponist Astor Piazzollas værk De fire årstider i Buenos Aires, hvor han på fornem vis kombinerer klassisk musik og tango. 


Aalborg Symfoniorkester dirigeres denne lørdag eftermiddag af den franske violinist Amaury Coeytaux, der indtager en dobbeltrolle som både solist og dirigent. I 90 intense minutter fletter de to komponisters årstider sig ind i hinanden – først Vivaldis forår, så Piazzollas sommer, Vivaldis sommer, Piazzollas efterår, Vivaldis efterår, Piazzollas vinter, Vivaldis vinter og til sidst Piazzollas forår.


Vivaldis fire årstider

Antonio Vivaldi skrev De fire årstider i 1723 – for 300 år siden, og værket er uden sammenligning hans mest berømte. Men efter premieren gik det mere eller mindre i glemmebogen, og Vivaldi, der var en yderst flittige og produktiv komponist, som i en årrække nød stor anerkendelse, døde fattig og glemt.


Det var først i 1900-tallet, man igen fik øjnene op for Le quattro stagioni, de fire violinkoncerter, der skildrer årets gang i Italien. Siden er værket indspillet mere end 300 gange, og der findes formentlig ikke det symfoniske orkester med respekt for sig selv, som ikke har haft det på repertoiret.

Selv om man ikke normalt lytter til klassiske musik, kan man næsten ikke undgå at have hørt uddrag af værket, for det bliver flittigt brug i alt fra butikker, elevatorer, på restauranter og andre steder. Og indrøm det bare – man nynner med – måske uden helt at vide, hvad det er. Nu er der så en enestående mulighed for at opleve værket i sin helhed.


Det er et værk fuld af musikalske billeder – sommerfugles flaksen, solen, der bryder igennem skyerne, jagthorn, der gjalder, og sommervarme, der afløses af vinderkulde og knitrende is.


Piazzollas fire årstider


I Buenos Aires lyder årstiderne lidt anderledes, om end den argentinske tangomester Piazzolla har et par kærlige hilsener til Antonio Vivaldi i sit værk. Det er dog først og fremmest en hyldest til Argentinas hovedstad og til tangoen, som den bliver danset dér på alle årstider.


Snestorme er der ikke nogen af i Piazzollas årstider, men til gengæld er værket proppet med argentinske tangorytmer og forførende temperament. Komponisten Astor Piazzolla er kendt og elsket verden over for sin fusion af tangomusikken og den klassiske europæiske musik, og det kommer til fulde til udtryk i dette værk.


Amaury Coeytaux – solist og dirigent


Det britiske musikmagasin The Strad hylder hans "store musikalske følsomhed, fejlfri teknik og varme lyd". 


Aftenens dirigent og solist er den franske violinist Amaury Coeytaux, som flere gange tidligere har gæstet Aalborg Symfoniorkester – blandt andet i 2015, hvor han var solist i Mozarts violinværker, og Nordjyskes anmelder konkluderede, at ”Mozart bliver aldrig smukkere end her”. Der var seks stjerner til koncerten.


Nu får det nordjyske publikum mulighed for igen at høre den fantastiske franske violinist. Han er født i 1984 og havde sin første offentlige optræden som 9-årig. I 2004 debuterede han i Carnegie Hall, hvor han spillede Brahms violinkoncert under ledelse af David Gilbert, og siden har alverdens koncertsale stået åbne for ham.


Amaury Coeytaux spiller på en Stradivarius violin, bygget i 1715.2012 billet link betinget:
Læs cv og program (link):

NÆSTE KONCERT:

Find næst kommende klikbar:
Foto - detaljeside:
Piazzollas og Vivaldis fire årstider
Medvirkende:
Foto: Lyodoh Kaneko
Foto/Video

HVIS DU VIL VIDE MERE:

AAB CD:
Lån musikken på CD
AAB DVD:
AAB Bøger:
Lån bøgerne om musikken
AAB Wikipedia:
Se udsendelser på Medici.tv
AAB Bibzoom:
AAB Hjemmeside:
AAB Youtube:
Se video
AAB E-resurse:
Læs mere på Oxford Music Online