mobile_menu_on.png
mobile_search_on.png

DATO / TID:

Koncertdato:
16. februar 2024
Kl. fra::
kl. 19:30

ENTRE:

Entre:
A: 400 kr. B:340 kr. C:275 kr. / stud. 50 kr.

STED:

Sted detaljer:
Koncertsalen
Musikkens Hus
Musikkens Plads 1
9000 Aalborg
Titel:

Werther - Den Jyske Opera

Beskrivelse:

Medvirkende

Dirigent: Christopher Lichtenstein

Medvirkende: Den Jyske Opera

Aalborg Symfoniorkester

De synger i Aalborg:

Werther: Zurab Zurabishvili

Charlotte: Marie Seidler

Albert: Anton Eriksson

Sophie: Eva ZalengaDe knuste hjerters opera


Johann Wolfgang von Goethes brevroman Den unge Werthers lidelser anses for at være tysk litteraturs første bestseller og skabte i sin tid en såkaldt ”Werther-mani” i hele Europa. Unge mænd identificerede sig så stærkt med Goethes hovedperson, Werther, at adskillige gik i hans fodspor og begik selvmord.

Den kendte, franske komponist Jules Massenet har omformet den enormt populære roman og skabt en af de mest lidenskabelige operaer, som Den Jyske Opera nu tager på turné med. Angelos Samartzis synger titelpartiet.


Handlingen


Første akt: Wetzlar, 1780. Charlotte har på sin mors dødsleje afgivet et løfte om at gifte sig med Albert. Til trods for, at hun ikke er forelsket i ham, har Charlotte affundet sig med sin skæbne, lige indtil hun møder den passionerede Werther, der vækker hendes følelser.


Anden akt: Få måneder senere: Charlotte har holdt sit løfte og giftet sig med Albert. Efter planen skal Werther til bal sammen med Charlottes yngre søster Sophie, men han virker modvillig. Han er sønderrevet af sine følelser for Charlotte og ender med at storme ud af huset. Det går op for Albert, at Werther er forelsket i hans hustru.


Tredje akt: Werther er begyndt at sende inderlige kærlighedsbreve til Charlotte, der indser, at hun har giftet sig med den forkerte mand. Sophie forsøger at trøste hende. Ikke desto mindre beslutter Charlotte sig for at holde sit ægteskabsløfte og sender Werther bort. I desperation beder Werther om Alberts pistoler, idet døden synes at være den eneste udvej…


Fjerde akt: Juleaften. Charlotte leder efter Werther for at forhindre ham i at begå selvmord, men hun kommer for sent. Werther har allerede såret sig selv dødeligt. Hun bedyrer ham sin kærlighed og kysser ham, før han dør, imens julesang høres i det fjerne.


Komponisten Jules Massenet


Der er noget umiskendeligt fransk over Massenets musik. Den er elegant og velklingende med en stor gennemsigtighed, og den har ofte en særlig duft og sødme.


Massenets musikerliv begyndte i barndommen med klaverspil hos sin mor. Det blev fulgt op af studier på Pariser-konservatoriet med flotte eksamener, musikerjobs i teaterorkestre og caféer og blev så kronet med hans gennembrud og berømmelse som komponist. Som velrenommeret og afholdt kompositionslærer på konservatoriet i Paris kom Massenet til at påvirke en lang række komponister, og han fik i det hele taget en stor indflydelse på det franske musikliv.


Massenet var et meget arbejdsomt menneske, og han skrev musik inden for flere forskellige genrer, men det er især operaerne, som han huskes for i dag. Af disse mere end 30 værker drejer det sig særligt om Manon (1884 – ikke at forveksle med Puccinis senere Manon Lescaut), Werther (1892), Thaïs (1894), La Navarraise (1894) og hans andensidste opera Don Quichotte (1910).


Operaen synges på fransk med danske overtekster.


Aalborg Symfoniorkester spiller også til forestillingen i MCH Herning Kongrescenter tirsdag 13. februar 2024 kl. 19.30.


Arrangør: Musikkens Hus i samarbejde med Den Jyske Opera.


2012 billet link betinget:
Læs cv og program (link):

NÆSTE KONCERT:

Find næst kommende klikbar:
Foto - detaljeside:
Werther - Den Jyske Opera
Medvirkende:

Foto: Den Jyske Opera

Foto/Video
Werther - Den Jyske Opera

HVIS DU VIL VIDE MERE:

AAB CD:
Lån musikken på CD
AAB DVD:
AAB Bøger:
AAB Wikipedia:
Se udsendelser på Medici.tv
AAB Bibzoom:
AAB Hjemmeside:
AAB Youtube:
Se video
AAB E-resurse:
Læs mere på Oxford Music Online