mobile_menu_on.png
mobile_search_on.png
Navn:

Christian Thordal

Job:
Violin
Personprofil:
Fødselsår: 1971
Hjemland: Danmark

Hvordan kom du i gang med at spille musik, og hvorfor faldt valget på netop violinen?
Jeg kom tidligt i gang med at spille – jeg var 5 år, da jeg begyndte på Holstebro Musikskole. Min far var klarinettist i et harmoniorkester og i et amatørsymfoniorkester, så det var naturligt, at jeg også skulle spille. At det lige blev violinen hænger sammen med, at jeg hørte en spillemandsgruppe i børnehaven, og jeg stod og hoppede og dansede og var helt vild med violinen. Gruppens violinist, Erik Hansen, blev senere min første violinlærer. Snart var jeg med i musikskolens børnesymfoniorkester – og spillede Beethovens 5. i en børnetilpasset version!

Hvor har du studeret og sidenhen arbejdet, inden du kom til Aalborg Symfoniorkester?
Efter studentereksamen og Musikalsk Grundkursus med Daniel Marinescu og sidenhen Kgl. Kapelmusiker Grit Dirckinck-Holmfeld som lærere på Holstebro Musikskole blev jeg optaget på Det jyske Musikkonservatorium hos professor Tutter Givskov. Det var en sjov og lærerig tid, hvor vi bl.a. spillede orkesterseminarer under dirigenter som Kitajenko og Kurt Sanderling. Det gav blod på tanden! Jeg ville helt sikkert være orkestermusiker! Samtidig turnerede jeg med Århus Unge Strygere og var ansat I Århus Domkirkes Kantori. Der blev også tid til et par masterclasses med Leon Spierer, Igor Oistrach og Orpheus Quartett. Efter min diplomeksamen i 1995 tog jeg til Wien og konkurrerede mig ind på Hochschule für Musik und darstellende Kunst. Der studerede jeg videre hos prof. Klaus Maetzl i 2 år og sugede til mig af den særlige wienerklang, der blev et ideal for mig. Efter en afstikker til Tyskland hos koncertmester Wolfgang Hock i SüdWestRundfunk vendte jeg tilbage til Danmark, hvor jeg levede freelance i et års tid - bl.a. med kontrakt i Århus Symfoniorkester, inden jeg kom til Aalborg.

Hvad er din største musikalske oplevelse?
Der er mange store oplevelser, men nogle af dem er: Anne-Sophie Mutter der spillede Brahms violinkoncert i Århus. Bruckners 4. symfoni under Kurt Sanderling til et seminar i Deutsches Haus i Flensburg og en lang række koncerter med Wienerphilharmonikerne i Musikverein. Fælles for koncerterne var, at man var meget, meget lykkelig og havde følelsen af at have oplevet noget helt særligt og enestående.

Hvad er dit eget favorit-musikstykke, og hvorfor?
Mozarts Requiem fordi det er ubegribelig smuk musik. Det er jo som bekendt hans sidste værk. Jeg har spillet det mange gange siden min studietid, og jeg sidder hver eneste gang med en klump i halsen, når vi kommer nogle få takter ind i Lacrimosa-satsen, og Mozarts håndskrift ender…

Når du ikke spiller musik, hvad holder du så af at bruge din tid på?
I min fritid er jeg sammen med familien, løber i skoven, bader i skovsøerne og nyder alt gør-det-selv arbejde.
Stort foto: