mobile_menu_on.png
mobile_search_on.png
Navn:

Mark Cherry

Job:
Violin
Personprofil:
Fødselsår: 1968
Hjemland: USA

Hvordan kom du i gang med at spille musik, og hvorfor faldt valget på netop violinen?
Min far er klarinettist, og min mor fløjtenist, så der var altid musik i huset. Jeg ville naturligvis også spille på et instrument, og da jeg var fem, fik jeg lov til at bestemme, om jeg ville starte på violin, eller vente, indtil jeg var stor nok til et blæserinstrument. Det var umuligt at vente i ubestemt tid, og valget faldt derfor på violin. Senere har jeg også spillet obo i 4 år, men det blev tydeligt, at jeg skulle være violinist.

Hvor har du studeret og sidenhen arbejdet, inden du kom til Aalborg Symfoniorkester?
Jeg rejste hjemmefra mit sidste år på gymnasium for at gå et år på Interlochen Arts Academy, en musikalsk kostskole i Michigan. Efter Interlochen gik jeg på Indiana University, hvis School of Music med 1600 musikstuderende er én af de største i landet. To år senere flyttede min lærer, James Buswell, til New England Conservatory i Boston, og jeg flyttede med. Jeg tog en bachelor i 1990 og rejste til Rochester, NY og Eastman School of Music, hvor jeg tog en Masters of Music i 1992. I 1992 rejste jeg til det nordlige Spanien, hvor jeg var violinist med Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias i to sæsoner. Aalborg Symfoniorkester ringede i 1994, og så tog jeg en sidste flyttetur til det nordjyske.

Hvad er din største musikalske oplevelse?
De koncerter jeg hørte Clevelend Quartet spille, mens jeg var studerende på Eastman School, var altid en stor oplevelse. Da de tit var udsolgt, fik vi studerende mulighed for at købe siddepladser på scenen selv. At være halvanden meter fra denne store strygekvartet, mens de spillede var simpelthen utroligt. Deres smukke klang, koncentration, power, musikalitet, og uforlignelige sammenspil var en stor inspiration, som stadigvæk påvirker mit eget musikalske liv.

Hvad er dit eget favorit-musikstykke, og hvorfor?
Derhjemme lytter jeg meget til kammermusik, mest strygekvartetter, men også ting så diverse som blæsermusik, lieder, og soloinstrumentalmusik. Cirka en gang om året lytter jeg til alle Beethovens strygekvartetter og de fleste af hans klaversonater. Når jeg kører i bil er det typisk klassisk rock, jazz, og irsk traditionelt, og en sen aften ved computeren er bedst med The Beatles’ Abbey Road. Der er altid noget nyt der kan opleves, altid en ny favorit rundt om hjørnet.

Når du ikke spiller musik, hvad holder du så af at bruge din tid på?
Min kone Debbie Josephson og jeg har tre børn sammen, og de fylder meget i vores liv. Der er klaver, der skal øves, ballet, obo og kirkekor for Rebecca, hesteridning, taekwondo, spejder, og drengekor for Justin, og fodbold for Miriam. Og selvfølgelig er der altid lektier for. Jeg elsker at cykle, tage på vandretur, rejse og dokumentere vores oplevelser i billeder som amatørfotograf. Aftensmad er næsten altid hjemmelavet, men processen tager sin tid. Vi er i starten af en stor renovering af vores funkishus, og de næste par år byder på nye opfordringer i den gør-det-selv-verden.
Stort foto: