mobile_menu_on.png
mobile_search_on.png
Navn:

Yana Deshkova

Job:
Alt. koncertmester
Personprofil:
Fødselsår: 1977
Hjemland: Bulgarien

Hvordan kom du i gang med at spille musik, og hvorfor faldt valget på netop viloinen?

Da jeg var fire år gammel, begyndte jeg at ville tage min brors violin, hver gang han var ved at øve sig. Mine forældre spurgte, om jeg også ville lære at spille, og i flere uger kunne jeg ikke beslutte mig, om det skulle være violin eller klaver, jeg skulle vælge... Så gik vi sammen til musikskolen og jeg blev violinist. 

Hvor har du studeret og sidenhen arbejdet, inden du kom til Aalborg Symfoniorkester?
Jeg var i klassen af Blagorodna Taneva helt fra starten, indtil jeg blev 18. Jeg gik på en musikskole, hvor man fik både musikundervisning og almindelig skoleundervisning. Fra 1996 vandt jeg et legat til at studere på Guildhall School i London, hos Yfrah Neaman. Der kom jeg i London Symphony Orchestras praktikprogram. I 2000 blev jeg optaget i solistklassen af Mintcho Mintchev på Folkwang Hochschule i Tyskland, hvorfra jeg bestod med udmærkelse. Det var også her Matthias og jeg skabte Pierrot Kvartetten. Jeg studerede videre hos Melos Kvartetten i Stuttgart, indtil jeg vandt stillingen i Aalborg Symfoniorkester.
Jeg har arbejdet som solist og kammermusiker, som 3.koncertmester i Stuttgarter Kammerorkester, 1.Koncertmester i Aarhus Symfoniorkester og gæstekoncertmester i Trondheim Symfoniorkester, og spiller i Orchester der Klangverwaltung, når der er tid til det. Jeg er desuden medlem af Quintilian Kvarteten.

Hvad er din største musikalske oplevelse?
I de sidste dage af min studieophold i England, spillede Guildhall-orkestret i Royal Albert Hall, hvor Sir Colin Davis dirigerede Berlioz - Grande Messe des morts. Der var over 500 mennesker på scenen og over 5000 i publikum. Det findes en video på youtube fra koncerten.

Hvad er dit eget favorit-musikstykke, og hvorfor?
Brahms - violin koncert, alle kammermusikværker og Bachs soloviolin partita nr.2

Når du ikke spiller musik, hvad holder du så af at bruge din tid på?
Være sammen med min datter Nora og min kæreste Matthias, læse, lytte til rockmusik og spille speedminton.

Stort foto: